Geen woorden, maar daden …

Post 8 of 13

Dit is hét lijflied van voetbalclub ‘010’ en wordt gezongen wanneer ze, volgens de supporters, goed hebben gepresteerd. Ook is het een bekend gezegde, waarmee bedoeld wordt, dat ergens alleen over praten niet zoveel oplevert. In het verlengde hiervan kennen we dan ook nog ‘Niet denken, maar doen’.

Persoonlijk kan ik me niet helemaal vinden in deze uitspraken. Het is, wat mij betreft niet of, maar én:

Woorden én Daden en Denken én Doen.

Het bedenken en verwoorden is de voorbereiding op een actie (daad). De actie op zichzelf leidt tot resultaat., al dan niet verwacht of gewenst. En daar zit, denk ik, een spanningsveld, noem het een uitdaging, want we kennen vast ook de uitspraak: ‘Een goede voorbereiding is het halve werk’ . Wanneer je deze naast de uitspraak Geen woorden maar daden afzet, dan zijn daar wat tegenstrijdigheden in te vinden.

Laat ik het voorbeeld van voetbalclub ‘010’ nemen. Elke betrokken partij (supporter, coach, directie, ..) heeft winst als doelstelling, met als hoofddoel het kampioenschap. De supporter maakt het niet uit hoe dit bereikt wordt, zolang men maar elke wedstrijd winnend afsluit. De coach heeft een strategisch en tactisch jaarplan opgesteld, heeft hierin bepaalde (verwachte) verliezen en onzekerheden opgenomen en wil graag een goed visitekaartje afgeven van zichzelf.  De directie/RvC heeft voornamelijk winst voor ogen: Op het voetbalveld en in de geldlade. De vraag is of de coach de tijd krijgt zijn jaarplan op zijn weg naar het kampioenschap uit te voeren. De uitdaging die er ligt, is alle partijen tevreden te houden met behoud van en oog voor kwaliteit en kwantiteit.

Waar het in de praktijk vooral om gaat, is dat er niets mis is met het verwoorden, bedenken en voorbereiden, mits dit niet te lang duurt en het plan wat je hebt op korte termijn het verwachte resultaat oplevert. Snelheid en effectiviteit dus! Oftewel: Daadkracht!

Tip: Training over daadkracht.

 

daadkracht

Groet,

Diana van der Zwet

www.procaro.nl

Share

, , ,

Dit artikel is geschreven door Diana van der Zwet

Menu

Copyright © 2023 coachenopresultaat.nl. All Rights Reserved.  Premium WP Plugins